Ангела Меркел изпитва "дълбоко уважение" към президента Кристиан Вулф

  • 06 януари 2012 16:10

  • 783
  • 0
Ангела Меркел изпитва "дълбоко уважение" към президента Кристиан Вулф
© gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се изпитва "дълбоко уважение" към президента Кристиан Вулф, заяви неин говорител днес - два дни след като Вулф се извини за телефонно обаждане до вестник, в което се опитал да повлияе върху публикация за него, предаде ДПА.

Говорителят Щефан Зайберт каза, че Меркел приветства публичното извинение на Вулф по телевизията в сряда вечерта като "важна стъпка за възстановяване на общественото доверие" към него. Съмненията около Кристиан Вулф и започналия преди три седмици негов конфликт с многотиражния вестник "Билд" заплашват политическите позиции на Меркел, която номинира Вулф за кандидат-президент, за да бъде избран от парламента преди година и половина.
Скандалът започна с въпроса дали Вулф правомерно е получил от свой приближен изгоден жилищен кредит, докато е бил провинциален премиер. Когато този въпрос придоби гласност, възникна и въпросът дали президентът се е опитал да повлияе на "Билд" да спре публикацията с обаждането си до редакцията. Главният редактор на вестника Кай Дикман е поискал от президента разрешение да публикува стенограма на телефонното обаждане, което Кристиан Вулф отказал. Дикман твърди, че думите на Вулф по телефона са били враждебни, докато президентът настоява, че само е помолил публикацията да бъде отложена докато той се завърне от чужбина, за да може да й отговори.

Според анкета на телевизионния канал А Ер Де, според които 61 на сто от германците смятат, че в телевизионното си интервю с извинението Вулф е бил неубедителен. Но 56 процента от анкетираните са на мнение, че президентът трябва да остане на поста си въпреки скандала. Освен това опозицията в лицето на социалдемократите и зелените се въздържа от призиви за отстраняване на президента, въпреки че е отправяла много критики по повод поведението му, както и към Меркел, че го е издигнала на церемониалния пост.

Последвайте канала на

БТА
783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини