Първомайски демонстрации с насилие в Германия (снимки)

  • 02 май 2017 06:59

  • 3507
  • 0
Първомайски демонстрации с насилие в Германия (снимки)
© Getty Images

Някои от традиционните за 1 май демонстрации в Германия бяха белязани от насилие, съобщава ДПА. Демонстранти хвърляха камъни, бутилки и пиротехнически средства по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и арести на стотици от тях на различни места в страната.

Около 8 000 души участваха снощи в двучасов поход, наречен "Революционен 1 май", в района Кройцберг в Берлин, където левите настроения са традиционно силни. Демонстрацията не бе разрешена от властите, но те не попречиха на провеждането й. Около 5 400 полицаи бяха разположени по маршрута на шествието и на други места в града, отбелязват информационните агенции.

Около 300 крайнолеви демонстранти са се държали агресивно, а някои от тях са били задържани, съобщи полицията.

На други места в Берлин над 200 000 души участваха в традиционен първомайски фестивал, а около 14 000 се включиха в митинг на трудещите се, съобщава АП.

В източния германски град Хале, на 170 км югозападно от столицата, петима полицаи бяха ранени, както и няколко демонстранти, след като силите на реда се озоваха между контрадемонстрация и планирано шествие на крайнодесни екстремисти, съобщава ДПА.

Участници в контрадемонстрацията блокираха шествието на около 500 крайнодесни екстремисти, които бяха пристигнали в Хале от други части на Германия. Полицията използва няколко пъти сълзотворен газ и палки, след като участниците в контрадемонстрацията хвърляха по полицаите бутилки и пиратки. След като шествието бе блокирано, крайнодесните екстремисти организираха кратка демонстрация на главната железопътна гара в града, пазени от полицията.

Вероятно участници от демонстрацията в Хале по-късно влязоха в сблъсъци с полицията по време на спонтанна демонстрация в град Аполда, на около 50 км на юг, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Между 100 и 150 демонстранти слезли от влака в Аполда и започнали буйна спонтанна демонстрация, която продължила в центъра на града. Там крайнодесните екстремисти замервали полицаите с камъни и пиратки, съобщава ДПА. Около 100 души са били задържани.

Същевременно шествие на крайнолеви екстремисти в северния пристанищен град Хамбург, което привлече около 2 500 участници, премина мирно, съобщи полицията.

По-рано през деня около 8 000 синдикалисти се събраха на митинг в Хамбург, в който участва и кметът социалдемократ Олаф Шолц.

Последвайте канала на

БТА
3507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини