Най-големите групи в ЕП ще се борят срещу пропагандата на Кремъл

  • 25 април 2017 10:05

  • 1247
  • 1
Най-големите групи в ЕП ще се борят срещу пропагандата на Кремъл
© gettyimages (архив)

Най-големите партии в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП) и Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), се разбраха да градят съвместно политиката си спрямо Русия, пише "Независимая газета".

Представители на двете политически сили заявили пред вестника, че партиите им ще полагат усилия за въвеждане на т. нар. списък "Магнитски" в страните от ЕС и за борба срещу "кремълската пропаганда".

Сергей Магнитски, руски юрист и борец с корупцията, почина в руски затвор в края на 2009 г., след като разкри големи финансови машинации на висши функционери в ущърб на руската държава и на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management. Американски закон, приет в памет на Магнитски през 2012 г., позволява да се замразяват авоарите в САЩ на виновници за сериозни нарушения на човешките права.

ЕНП е най-голямата политическа сила в Европарламента с 221 места от общо 651. Досега тя имаше доста неутрално отношение към Русия; резолюциите с критики срещу Москва почти винаги бяха приемани по инициатива на политици от АЛДЕ, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Сега обаче ситуацията в ЕП все повече се нивелира и там почти няма вече разлики в оценките за външната политика на Кремъл - смята се, че тя застрашава демокрацията и европейските ценности.

Позицията на Европарламента впрочем не влияе пряко на отношенията между Русия и ЕС. Тя обаче ясно показва общата нагласа на европейската политическа класа, се казва в статията.

Според вестника това е показателно с оглед предстоящата поредна дискусия за санкциите срещу Русия - "Независимая газета" почти не се съмнява, че те ще бъдат продължени отново. Още повече че по въпроса няма особени противоречия и с новата администрация на Доналд Тръмп в САЩ, добавя всекидневникът.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1247 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.26 | 14:24

1
ЕП е седесарска соросоидна партия и вече не струва нищо. СДС-тата в Полша и България не съществуват вече, Украйна е фашистка.

Добави коментар

Водещи новини