Норвегия увеличи китоловната си квота до 999 (видео)

  • 04 април 2017 11:17

  • 10631
  • 2
Норвегия увеличи китоловната си квота до 999 (видео)
© Getty Images

Шестмесечният китоловен сезон в Норвегия започна в събота, 1 април, с повишена квота от 880 за миналата година до 999. Търговският китолов в Норвегия продължава, без да се съобразява със забраната на Международната китоловна комисия.

Сезонът започва малко след излъчването на един документален филм, който разкрива, че около 90% от уловените китове-джуджета по норвежкото крайбрежие са бременни женски, разказва IBTimes, пише nauka.offnews.bg.

'Шокиращо е само да си помислим, че тези великолепни китове, които плуват безопасно в британски води, могат да станат жертва на брутална и кървава смърт, завършвайки като вакуумирано месо в норвежки и японски супермаркети", коментира Клер Бас (Claire Bass), директор на Humane Society International, Великобритания.

Групата призовава британския министър на храните и селското стопанство Джордж Юстас (George Eustice) да осъди китоловната дейност на Норвегия.

Виж още: Китоловци убиха 333 кита в Антарктика (видео 18+)

"Позицията на ЕС за търговския китолов на Норвегия е отчайващо слаба, така че сега, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, бихме искали да видим нашето правителство да заеме много по-твърда позиция и да осъди това клане", заяви Бас.

Въпреки че квотата се вдигна, броят на действително убитите китове в Норвегия не достигна и предишната по-ниска квота, поради слабото търсене на китово месо. Грийнпийс нарича китолова "умираща индустрия", тъй като потребителите все по-малко търсят това месо. Норвежкото правителство твърди, че китовото месо е традиционна част от хранителния режим на страната.

Международната комисия по китолов (IWC) забрани търговския китолов през 1986 г.

Норвегия продължи търговския китолов, защото не признава мораториума.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
10631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пожелание

2017.05.06 | 14:29

2
Да им се увеличат и проблемите!

2017.04.04 | 22:25

1
6и им мaMaTa на тия простаци китовете. Треат кинти.

Добави коментар

Водещи новини