Експерт: ЕК принуждава "Газпром" да се държи пазарно

  • 15 март 2017 10:29

  • 1968
  • 1
Експерт: ЕК принуждава "Газпром" да се държи пазарно
© Getty Images (Архив)

Независимо от това, че в България няма реален газов пазар, ЕК, на практика, принуждава "Газпром" да се държи пазарно, да улеснява, да продава на едро газ на европейски пазарни цени, да не предявява претенции към България по отношение на каквито и да било загуби или проблеми, свързани с провала на проекта "Южен поток" и да улеснява преноса на газ през България. Това коментира Юлиан Попов, председател на Института за енергийна ефективност на ЕС. Изказването му е във връзка с предложението на "Газпром" за корекция на цените на газта за България след преговори с ЕК.

"Това е решение, което е изключително важно за България. На практика, поне юридически и на хартия, решава един от основните проблеми на енергетиката в България. Страната ни има географската позиция да говори за енергийни политики и ако постави като приоритет за председателството с", заяви експертът пред БНР.

Попов обаче смята, че у нас липсва ясна визия за развитие на енергийните политики. Според него има отделни заявления, но не и нещо дългосрочно.

"Има, естествено, амбиция от страна на някои партии да преследват изграждането на мегапроекти, които биха стрували на България десетки милиарди. Това е една тенденция. Другата тенденция е общо взето основните партии да се съгласяват за това, че програмите за енергийна ефективност за жилищата вероятно ще продължат, но имат различни възгледи за това. Трябва да подчертая , че т.нар. "Програма за саниране" също е енергийна политика. Обикновено изпускаме този факт", добави той.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1968 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.15 | 16:49

1
Ползата от ЕС е огромна, в случая ЕС ни гарантира по-ниски цени на горивата!

Добави коментар

Водещи новини