Лондонски вестник: Брекзит ознаменува нова Европа

  • 02 март 2017 09:29

  • 2183
  • 0
Лондонски вестник: Брекзит ознаменува нова Европа
© gettyimages (архив)

"Спрете с ударите по Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето на европейските лидери. Под това заглавие британският "Гардиън" пише за вчерашното представяне на Бялата книга за бъдещето на блока и обръща внимание на думите на Юнкер, че политиците трябва да спрат да винят съюза за проблеми, които са извън контрола на Брюксел.

"Индипендънт" избира за акцент оценката на Юнкер, че Брекзитът ще ознаменува "раждането" на нов ЕС и подчертава, че при представянето на Бялата книга председателят на ЕК е приветствал отварянето на "нова глава от европейския проект". Планът на Юнкер за Европа: ЕС може да изостави мечтата за политически съюз и да не бъде "нищо друго, освен единният пазар" - на това набляга друг британски вестник - "Дейли телеграф".

"Файненшъл таймс" обръща внимание на това, че Юнкер е заговорил за връщане на правомощия на държавите членки. Според вестника той е призовал за отказ от някои паневропейски политически мерки, както и да се вършат по-малко неща, но ефективно.

Светлина в най-тъмния ден - това е коментарът на германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Вестникът посочва, че председателят на ЕК е изложил идеите си за бъдещето на ЕС, но смята, че това не е било достатъчно за депутатите в Европейския парламент, защото не е била зададена някаква основна посока във времена на криза.

Преди варианта за "Европа на различни скорости" не бе приеман сериозно, но сега той се завръща, отбелязва американският "Уолстрийт джърнъл". Изданието пише, че дори хора като Юнкер, които цял живот са били федералисти, се отдръпват от идеята за сляпо движение към все по-засилена интеграция.

Последвайте канала на

БТА
2183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини