Румънският президент Клаус Йоханис: Кабинетът да чуе народа

  • 02 февруари 2017 13:24

  • 6170
  • 3
Румънският президент Клаус Йоханис: Кабинетът да чуе народа
© gettyimages (архив)

Правителството на страната трябва да чуе гласа на народа, каза румънският президент Клаус Йоханис (на снимката), предаде РИА Новости.

"Аз не настоявам кабинетът на Сорин Гриндяну да подаде оставка, но органът на изпълнителната власт трябва да вземе предвид исканията на народа", заяви държавният глава на северната ни съседка. "От няколко дни нашите граждани искат едно – оставката на кабинета. Ето защо, правителството трябва да се вслуша в гласа на хората и да вземе решение", каза още той по повод протестите, които тресат Румъния.

Йоханис отправи критики най-вече към вътрешния министър Кармена Даниела Дан. Тя в телевизионно предаване заяви, че не знаела за протестната вълна. "Това означава, че министърът просто не си върши работата", посочи още президентът на Румъния. Той също заяви, че ще сезира Конституционния съд, който да се произнесе относно скандалните поправки в Наказателния кодекс.

Воденият от социалистите кабинет в Букурещ прие законодателни промени, предвиждащи амнистия за "незначителни финансови престъпления". Според обикновените румънци реформите ще амнистират корумпирани политици. Промените бяха остро разкритикувани от САЩ и Европейския съюз.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6170 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.03 | 10:38

3
Hе ме интересува народа. Aз да съм в далаверaтa.
име

2017.02.02 | 17:57

2
случайно в Румъния да протестират умните и красивите?

2017.02.02 | 17:57

1
Този президент е маша на чужди интереси Същата подлога беше и Траян Басекку

Добави коментар

Водещи новини