Тереза Мей поставила кралицата в трудно положение с поканата към Тръмп

  • 31 януари 2017 07:08

  • 7970
  • 3
Тереза Мей поставила кралицата в трудно положение с поканата към Тръмп
© Getty Images/Guliver

Премиерката на Великобритания Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в лично е настояла кралица Елизабет Втора да изпрати официална покана до президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да направи държавно посещение в страната практически веднага след встъпването му в длъжност, пише днес лондонският вестник "Таймс", цитиран от ТАСС. Избързвайки с поканата обаче премиерката е поставила кралицата в крайно трудно положение, отбелязва вестникът, като се позовава на източници в Бъкингамския дворец и във Форин офис.

"Би било много по-мъдро Мей да почака, за да се види какъв президент ще се окаже Тръмп, преди тя да посъветва кралицата да го покани. Сега Нейно Величество е поставена в крайно трудно положение", твърди пред вестника известният британски дипломат сър Питър Рикетс, който смята поканата за преждевременна. Според него заради действията на правителството кралицата се е оказала въвлечена в политически разногласия, което нарушава съществуващите обичаи. Дипломатът смята, че Мей трябва в най-кратки срокове да намери изход от положението, застрашаващо честта на кралското семейство.

"Таймс" отбелязва, че покана към президента на САЩ за държавно посещение в Обединеното кралство още в първата година на мандата му е безпрецедентна. Привеждат се примери, че нито един от президентите на САЩ в последните близо 40 години не е канен по-рано от година и половина след влизането му в Белия дом, а някои са чакали такава покана по около две и половина години. При тези визи в повечето случаи не са били държавни, по покана на кралицата, които предполагат настаняване на госта в Бъкингамския дворец.

Рикетс задава въпроса заслужил ли е Тръмп такава чест. Според вестника в Бъкингамския дворец са крайно разочаровани, че кралицата се е оказала въвлечена в тази история, докато милиони британци подписват петиция срещу държавна визита на президента на САЩ, а в 30 британски градове има многохилядни протести митинги срещу имиграционните укази на Тръмп, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7970 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.01 | 23:59

3
Бах ви скапаняците.на тръмп не му пука за вашата тинясала държава

2017.02.01 | 23:59

2
Бе нали британците искат същите мерки които Тръмп въвежда - по тази причина напущат ЕС. Това няма как да се постигне с бели ръкавици! Обичаите на кралското семейство ли са по-важни, или интересите на държавата?!! От друга страна Тереза постоянно действа прибързано, но по-добте да действа отколкото да бездейства!

2017.02.01 | 23:58

1
На ви демокрация в монархията! Никога не питай простия народ как се управляеа държава! Демокрацията е привилегия за инелигентни мозъци. Простакът превръща демокрацията в свинарник.

Добави коментар

Водещи новини