Италианският премиер: Вероятно няма загинали хора при земетресенията

  • 18 януари 2017 17:01

  • 5831
  • 0
Италианският премиер: Вероятно няма загинали хора при земетресенията
© gettyimages (архив)

Вероятно няма загинали хора при трите силни земни труса, разтърсили днес райони в Централна Италия, опустошени вече от земетресения миналата година.

Това обяви италианският премиер Паоло Джентилони, според когото днес е бил "труден ден" за страната, предаде БТА, цитирайки АП и ТАСС. През последните дни централните италиански области са покрити с един метър сняг и на някои места няма електричество, което затруднява работата на аварийните екипи. След среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин Джентилони изрази съчувствие към сънародниците си, пострадали от поредното разлюляване на земята. Той добави, че е възложил на министъра на отбраната Роберта Пиноти в поразените днес райони да бъдат изпратени на помощ допълнителни войскови части. Меркел предложи Германия да помогне за възстановяването на пострадалите райони.

Три земни труса с магнитуд от 5,3 до 5,6 по Рихтер станаха днес в Централна Италия, която пострада от земетресенията на 24 август и 26 и 30 октомври миналата година. Експерти предупредиха, че има опасност от лавини в областта Марке. На места в Абруцо и Марке бе спряно движението на влакове поради повреди на линиите.

На пресконференцията след срещата си италианския гост Меркел каза, че след вчерашната реч на британския премиер Тереза Мей Европейският съюз е придобил яснота за това как ще процедира Лондон в преговорите си за напускане на блока, съобщи Ройтерс. Но въпреки това, подчерта канцлерът на Германия, преговорите ще започнат едва когато Обединеното кралство стартира процедурата за напускане съгласно член 50 от Лисабонския договор. Най-важното нещо е "Европа да не се остави да бъде разделена и ние ще гарантираме, че това ще стане чрез много интензивен диалог", каза Меркел.

ТАСС цитира думи на Джентилони, че споразумението с Лондон за Брекзита е възможно при взаимно изгодни условия. Той също отбеляза, че вчерашната реч на Мей е внесла яснота за това как ще изглеждат преговорите по задействането на член 50 по отношение на Великобритания.

Премиерът на Италия добави, че през настоящата година е възможно "Ислямска държава" да бъде победена във военно отношение. Същевременно Джентилони призна, че победата над тази терористична групировка на означава ликвидиране на терористичната заплаха като цяло и заяви, че трябва да продължи международното сътрудничество в тази насока.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини