Светът изпраща Вацлав Хавел

  • 23 декември 2011 07:05

  • 1217
  • 0
Светът изпраща Вацлав Хавел
©

Светът изпраща Вацлав Хавел. Държавното погребение на символа на "нежната революция" ще се състои в катедралата „Свети Вит” в Пражкия замък, в присъствието на стотици лидери от цял свят. Вацлав Хавел почина на 18 декември на 75-годишна възраст.

Министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 и президентите Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва и Петър Стоянов също ще кажат последно сбогом на Вацлав Хавел на траурната церемония в Прага. В Чехия 21, 22 и 23 декември са обявени за дни на национален траур, предаде БТВ.

Погребението включва заупокойна литургия в катедралата Свети Вит в Пражкия замък. Церемонията ще започне в 12 ч. местно време. Тленните останки на Хавел ще бъдат погребани в семейната гробница в гробището на Прага "Винохради".

Преди погребението ще има специална церемония във Владиславовската зала на Пражкия замък. Там Хавел беше избран за първи път за председател на Федералното събрание на Чехословакия на 29 декември 1989 г.

Чешкото правителство призова всички граждани на страната да отдадат почит на Хавел, като запазят минута мълчание в петък на обед. Траур заради кончината на Хавел ще има и в съседна Словакия днес между 7 и 17 ч. по Гринуич.

Хавел беше президент на разпадналата се Чехословакия в периода 1989-1992 г.  Хиляди хора се стекоха в столицата, за да се поклонят пред тленните останки на Хавел. Много оставиха цветя и свещи и на емблематичните места в Прага, свързани с Нежната революция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини