Мадрид отменя специалния режим на движение по пътищата

  • 29 декември 2016 21:07

  • 5750
  • 1
Мадрид отменя специалния режим на движение по пътищата
© Getty Images/Guliver

Специалният режим на движение по пътищата, въведен в Мадрид за пръв път в историята на Испания заради замърсяване на въздуха, няма да бъде прилаган утре, тъй като нивото на замърсяване е намаляло, съобщи Франс прес.

Кметството въведе вчера тази мярка, която се състои в забрана за движение на някои автомобили, в зависимост от датата. Тези с нечетни регистрационни номера могат да се движат на нечетни дати, а тези с четни номера - на четни дати.

Изключение бе направено за мотопеди, хибридни коли, превозващи поне трима души или хора с намалена двигателна способност, автобуси, таксита и автомобили със специален режим на движение (линейки, пожарни и т.н.). Утре ограниченията се вдигат, но ще остане в сила забраната за паркиране в центъра, която няма да важи за живеещите там. Ще останат в сила и други ограничителни мерки, като забраната да се паркират по улиците коли с немадридска регистрация и ограничението на максимално допустимата скорост, предаде Асошиейтед прес.

Градският съветник по екологията Инес Сабанес посочи обаче, че атмосферните условия остават лоши, най-вече поради липсата на дъжд и вятър. Затова властите ще продължат да следят ситуацията.

Индексът за качество на въздуха, който отчита концентрацията на няколко замърсителя, днес бе 82 в Мадрид, над 100 в Париж и над 260 в Пекин.

Очаква се утре концентрацията на фини прахови частици в Париж да надхвърли максималния допустим праг от 80 микрограма на кубичен метър, след като днес се задържа на нива от 50 микрограма. Това съобщи "Ерпартиф" - органът, отговарящ за следене на качеството на въздуха, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5750 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2016.12.29 | 21:39

1
В пекинт сигурно вече се раждат мутанти .... ужас, сигурно трудно се диша там.

Добави коментар

Водещи новини