Дебнат 50-на екстремисти в белгийската армия

  • 23 декември 2016 10:07

  • 1874
  • 0
Дебнат 50-на екстремисти в белгийската армия
© gettyimages (архив)

Белгийските служби са поставили под наблюдение около 50 военнослужещи, десетина от които са заподозрени като салафити, изповядващи крайна форма на исляма, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че по закон, докато не извършат нарушение или престъпление, военнослужещите не могат да бъдат наказани или отстранени, защото вероизповеданието им се приема като израз на лично мнение. За четирима военни се предполага, че изповядват радикален ислям. Останалите са поставени под наблюдение заради съмнения в принадлежност към престъпни групи или към крайнодесни сили.

Белгийските медии цитират днес главния прокурор Фредерик ван Льо, който отбелязва, че изтича едногодишният срок, в който разследващите атентатите в Париж могат да разполагат с данните от телефоните на терористите. Този законов срок затруднява следователите, защото те постоянно се натъкват на нови следи и контакти на терористите, без повече да имат достъп до данните. Ван Льо добавя, че законодателството следва да отразява нужното равновесие между защитата на личните данни и целите на разследването.

По повод атентата в Берлин медиите съобщават, че тунизийският терорист Анис Амри е проникнал в ЕС през италианския остров Лампедуза по време на т. нар. Арабска пролет. Цитирани са изводи на Европол, според които кандидатите за убежище в Европа са нова цел за вербовка на терористичната група "Ислямска държава". Официалните данни отчитат, че десетина от терористите, ударили Париж и Брюксел, са пристигнали в ЕС с потока мигранти през Балканите.

В навечерието на Бъдни вечер белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон съобщава, че утре ще бъде в "Моленбек" в Брюксел, прочул се като свърталище на европейския джихад. Той ще се срещне с полицаи от квартала и ще им поднесе традиционен белгийски коледен сладкиш. Министърът си пожелава да няма терор в Новата година, след като през март трима джихадисти, второ поколение имигранти в Белгия, взривиха бомби на летището и в метрото в Брюксел, като убиха 32 и раниха 340 души. Материалните щети от атентатите в белгийската столица се изчисляват на над два милиарда евро.

Последвайте канала на

БТА
1874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини