Италия спасява третата по големина банка в страната

  • 23 декември 2016 07:25

  • 2030
  • 1
Италия спасява третата по големина банка в страната
© gettyimages (архив)

Правителството на Италия одобри днес план, който предвижда оказване на финансова помощ на проблемни банки и на първо място на третата по големина банка в страната и най-старата в света финансово-кредитна институция "Монте дей Паски ди Сиена". Това съобщи премиерът на Италия Паоло Джентилони, цитиран от ТАСС.

По думите на министър-председателя програмата за рефинансиране гарантира пълно запазване на спестяванията на физическите лица. Министърът на финансите Пиер Карло Падоан отбеляза, че отделените средства, чийто размер не уточни, ще бъдат достатъчни за преминаване на стрес тест.

В сряда парламентът одобри плана на правителството за отпускане на 20 млрд. евро за обезпечаване на ликвидността на банковата система. Планът предвижда възможност за емитиране от банките на ценни книжа с правителствена гаранция срещу комисионно възнаграждение, което ще им позволи да запазят достъпа си до финансовите пазари. Освен това банките ще получат достъп до спасителната програма на ЕС, по която бяха отпуснати пари на банките в Гърция.

Последвайте канала на

БТА
2030 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
наблюдател

2016.12.23 | 09:52

1
Какво става по тоя свят бе!Едно време фалиралите банкери се хвърляха от десетия етаж или се бесеха а сега - сега помощ! Това си е жив социализъм с човешко лице!

Добави коментар

Водещи новини