Румънците избират състава на новия си парламент днес

  • 11 декември 2016 08:25

  • 4081
  • 0
Румънците избират състава на новия си парламент днес
© Булфото (архив)

Над 18 милиона избиратели в Румъния са призовани да се явят пред урните днес, за да изберат състава на следващия парламент на страната. Изборите тази година ще се проведат при нови правила след промяна на изборното законодателство през 2015 г., което заменя досегашната смесена мажоритарно-пропорционална система с гласуване само по партийните листи.

За първи път румънците, които живеят в чужбина, имат възможността да гласуват по пощата, като над 4500 румънци от диаспората са изпратили своя вот до изтичането на срока на 8 декември.

Последните социологически проучвания сочат убедителна преднина за Социалдемократическата партия /СДП/, като институтите ИРЕС и СОЧИОПОЛ прогнозират между 42 и 44 процента подкрепа за социалдемократите.

Двете анкети дават между 23 и 28 процента подкрепа за Национално-либералната партия /НЛП/. В двукамарния парламент се очаква да влязат още Съюз за спасение на Румъния /ССР/ и Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/.

На ръба на електоралния праг се намират Демократичният съюз на унгарците в Румъния /ДСУР/, Партия Народно движение /ПНД/ и Партия Обединена Румъния /ПОД/, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини