Италианският президент призова за спокойствие след оставката на премиера Ренци

  • 05 декември 2016 18:17

  • 1438
  • 0
Италианският президент призова за спокойствие след оставката на премиера Ренци
© gettyimages (архив)

Италианският президент Серджо Матарела призова за спокойствие след оставката на премиера Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, който изгуби ключовия референдум за конституционни реформи, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Малко над 59 процента от италианците гласуваха против предложените от Ренци реформи, които биха довели до централизиране на властта в ръцете на правителството. Активността на референдума беше относително висока - 65,5 процента. В изявление Матарела приветства високата активност като доказателство за стабилна демокрация в една пламенна страна, способна да участва дейно в политическия живот. Наред с това той предупреди, че политическата обстановка трябва да остане спокойна, а политическите сили да проявят благоразумие и взаимно уважение.

На пресконференция в официалната си резиденция тази нощ Ренци обяви, че ще подаде оставка, предвид категоричния резултат от референдума. От канцеларията му съобщиха, че премиерът свиква правителствено заседание в 18,30 ч. (19,30 ч. българско време). Очаква се след това той да връчи оставката си на президента, с когото имаше частен разговор тази сутрин, посочва италианската информационна агенция АНСА.

Италианският президент ще работи за бързо излизане на политическата криза. Матарела заяви, че институциите "при всички случаи трябва да изпълняват ангажиментите си и да спазват сроковете", вероятно имайки предвид спешни въпроси като приемането на закона за бюджета за 2017 г. до края на годината.

За най-вероятен приемник на Ренци на премиерския пост е сочен най-възрастният член на правителството - министърът на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан. Тази сутрин стана известно, че Падоан е отменил пътуването си до Брюксел за заседанието на министрите на икономиката и финансите от Европейския съюз, отбелязва ТАСС.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини