Исландската партия на пиратите получи мандат за кабинет

  • 03 декември 2016 07:44

  • 2757
  • 4
Исландската партия на пиратите получи мандат за кабинет
© gettyimages (архив)

Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидерката на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление, съобщиха световните агенции.

Антисистемната Партия на пиратите, която се класира трета на парламентарните избори през октомври, се надява да договори петпартийна коалиция с още четири партии, представени в парламента - Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията "Светло бъдеще" и Партията на обновлението. Заедно с тях "пиратите" ще разполагат с 34 депутатски места. За мнозинство са им необходими 32.

"Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно", заяви Йонсдотир след срещата с президента. Тя отказа да назове името на евентуалния премиер с аргумента, че още не се е стигнало до там. Партията на пиратите, която беше основана от група хакери, защитници на свободата в интернет и различни политически активисти, разполага с 10 места в 63-местния парламент на Исландия.

Предсрочните избори през октомври бяха свикани, след като т. нар. Панамски документи разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании и той бе принуден да подаде оставка, предизвиквайки политическа криза.

БТА
2757 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Чоека

2016.12.04 | 17:42

4
Пиратската партия ще съставя правителство! А ние тука още с комунисти се разправяме, да се чуди човек, да се смее ли или да.

2016.12.03 | 14:20

2
антисистемната, тоест неокомунистите на оня идиот чомски

2016.12.03 | 14:20

3
скоро пак ще бяга, тоя път в северна корея, единствено там ще го приемат вече

2016.12.03 | 08:55

1
Hahhaah predstavqte li si nashiq offshorko da podade ostavka sled takoa razkritie...nego i mnogo predi panamskite dokumenti si go znaem che e offshorko ama nego tova ni nai malko ne go pritesnqva ta kamo li da odade ostavka...vapros na mantalitet qvno...no kato vidish kade sme nie i kade e islandiq i kak da ne hvanesh patq...

Добави коментар

Водещи новини