Австрийският външен министър отнесе критики заради подкрепа на властта в Скопие

  • 29 ноември 2016 11:24

  • 3851
  • 0
Австрийският външен министър отнесе критики заради подкрепа на властта в Скопие
© gettyimages (архив)

На остра критика от страна на европейски политици бе подложен на австрийският външен министър Себастиан Курц (на снимката вляво), предаде сръбското радио Б92.

Първият дипломат на Виена присъстваше на предизборен митинг на управляващата Македония партия ВМРО-ДПМНЕ вчера и изрази подкрепата си за властта в Скопие. Той похвали усилията на балканската страна в овладяването на имигрантската криза и заяви, че Македония се приближава към Европейския съюз.

Словесен удар по Курц нанесе бившият председател на групата на социалистите в Европейския парламент австриецът Ханес Свобода. "Крайно време е Македония да приеме европейските ценности и да тръгне по нов път. Ето защо не смятам, изявата на господин Курц за особено уместна. Страната се нуждае от свободни избори, който да се проведат без намесата на властта или чужди министри", заяви Свобода в социални мрежи. Той припомни скандала с подслушванията на опозиционни политици, корупционните афери и злоупотребите с власт на управляващата коалиция, съставена от ВМРО-ДПМНЕ и албанския Демократически съюз за интеграция, които доведоха Македония до правителствена криза и предсрочен вот за парламент на 11 декември.

В една страна не може да се говори за върховенство на закона, когато няма политическа стабилност, а управляващите погазват основни правни принципи, каза заместник-председателят на неправителствената организация Европейската инициатива за стабилност – Кристоф Бендер.

Външното министерство във Виена потвърди за визитата си на своя ръководител в Скопие. Господин Курц бе в македонската столица не в качеството си на първи дипломат, а като представителен на на Европейската народна партия, чийто член е и ВМРО-ДПМНЕ, пише в съобщението на институцията. В документа се посочва, че на събранието в Скопие е присъствал и представител на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини