Рекордно малко раждания са отчетени в Италия през 2015 г.

Раждаемостта в Италия е намаляла до нови рекордно ниски нива. Това разкри публикувана днес официална статистика, съобщава ДПА.

По данни на националния статистически институт новородените са 485 780, което представлява спад от 3,3 процента спрямо 2014 г.

През февруари беше представена предварителна прогноза за 2015 г. за 488 000 новородени - най-ниската раждаемост от обединението на Италия през 1861 г. Според данните италианките в репродуктивна възраст намаляват все повече и тези, които искат да имат деца, стават все по-малко, припомня БТА.

Институтът посочва, че раждаемостта е намаляла до 1,36 раждания на жена. През 2010 г. тя е била 1,46.

Статистиката разкрива още, че родителите на около 30 процента от бебетата не са женени, 9,3 на сто от майките са над 40-годишни, а повече от една пета от новородените имат поне един родител чужденец.

През февруари министърката на здравеопазването Беатриче Лоренцин каза, че ниската раждаемост не може да бъде компенсирана само от мигрантите и я определи като "най-големия икономически проблем на страната". Лоренцин започна кампания, наречена "Ден на раждаемостта" през август, но тя бе прекратена бързо заради обвинения в сексизъм. Един от плакатите, предизвикал особено противоречиви реакции, изобразяваше жена, която държи пясъчен часовник. На него беше написано: "За красотата няма възраст. За раждането има". Много коментатори предложиха, че вместо да се тормозят жените, би било по-ефективно правителството да подкрепи бъдещите родители с по-достъпни цени на яслите и повече данъчни облекчения.

В доклада се посочва още, че най-популярното име за момче е Франческо, а за момиче - София.


 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет