Белгия отне правото на престой на Салах Абдеслам

  • 22 ноември 2016 14:21

  • 1529
  • 0
Белгия отне правото на престой на Салах Абдеслам
©

Белгийските власти са заличили от регистрите на населението Салах Абдеслам - единствения оцелял терорист от атентатите в Париж преди година, съобщиха местни медии.

Абдеслам, който е задържан в затвор край Париж, е френски гражданин от марокански произход. До неотдавна той пребиваваше постоянно със семейството си в кв. "Моленбек" в Брюксел. Единият от братята му се самовзриви във френската столица, а другият твърди, че не е имал представа за подготвяните атентати. Останалите от семейството продължават да живеят в белгийската столица. Според следствието Салах Абдеслам е отговарял за превозването на атентаторите из Европа, за наемането на тайни квартири и за снабдяването с боеприпаси.

Според белгийските закони, когато чужденец напусне адреса, на който е регистриран, следва проверка. Ако се установи, че въпросният гражданин отсъства, личната му карта се заличава от системата и той губи правото си на пребиваване в страната. Засега министерството на правосъдието не уточнява, дали ако Абдеслам един ден бъде освободен от затвора, би имал право пак да се опита да се засели в Белгия.

Министърът на правосъдието Тео Франкен съобщава, че се подготвя законопроект, според който чужденците, родени в Белгия или пристигнали, преди да са навършили 12 години, ще бъдат лишавани от правото на престой, ако извършат тежко престъпление срещу обществения ред и сигурността. Предвижда се престъпниците с чужда националност да получават също забрана за влизане в Белгия за няколко години.

Белгийските медии днес съобщават, че заподозреният в съучастие в атентата в Еврейския музей в Брюксел преди две години Насер Бандер, французин от алжирски произход, ще бъде освободен до часове от затвора срещу подписка и гаранция от 50 хиляди евро. Следствието за този атентат - първия в ЕС удар на "Ислямска държава" - продължава. Като пряк извършител бе обвинен Мехди Немуш, а за Бандер се предполага, че е осигурил оръжието. Все още се издирва трети заподозрян съучастник, който, според показанията на Немуш, е действителният извършител на атентата, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини