''Ислямска държава'' има между 60 и 80 внедрени агенти в Европа

  • 19 ноември 2016 14:08

  • 7092
  • 4
''Ислямска държава'' има между 60 и 80 внедрени агенти в Европа
©

Разузнавателни експерти в Холандия изчисляват, че "Ислямска държава" има внедрени между 60 и 80 агенти в Европа, готови да организират терористични атаки, предаде Асошиейтед прес.

Координаторът по контратероризъм в страната Дик Схоф посочва в интервю за агенцията, че групировката иска от тях да не пътуват до Сирия и Ирак, а да стоят на място в Европа с оглед в бъдеще да организират нападения. Един от резултатите е, че през последните 6 месеца броят на чуждестранните джихадисти не се е увеличил, но това не означава, че потенциалната заплаха от онези, които са щели да пътуват, е намаляла.

Схоф каза, че военните операции за изгонване на ИД от самообявения й халифат в Сирия и Ирак помагат за разпръскване на нейните бойци и привърженици. Това вероятно ще доведе до постепенно увеличаване на бежанците, които ще представляват опасност за националната сигурност на Холандия и другите европейски страни.

Според холандските власти в Ирак и Сирия има общо между 4 хиляди и 5 хиляди "европейски" джихадисти.

Схоф заяви, че холандската програма за справяне със заплахата е баланс между "репресия и превенция" и разчита на силното сътрудничество между местните и националните власти. Репресивните мерки включват задържане, съд, изземване на паспорти, замразяване на финансови активи. Някои в Холандия настояват да се затворят джамиите, за да се пресече радикализацията, но това е абсолютно погрешно посочи Схоф. Тесните връзки с мюсюлманската общност и изграждането на доверие у нея е много важно, но не трябва да се толерира и антидемократично поведение, подчерта холандският експерт.

Последвайте канала на

БТА
7092 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ФАКТ

2016.11.20 | 16:04

3
Стотици са агентите на КГБ внедрени в България ! Някои даже не се крият, но ДАНС явно е все още във Варшавския договор!!

2016.11.20 | 16:04

4
Някой такъв агент в нетрезво състояние та е направил та си пръкнал такъв недоизносен....
Крум Усаински - Крупник

2016.11.20 | 11:57

2
Много обичам рязани да ми се празнят в устата и на обичките,на снимка на ердоган си бия чекии.
ВАЖНО

2016.11.20 | 11:57

1
ЕЙ ПЕДЕРАСИ НЕ МЕ ТРЙЙТЕ МАМММММММ ДА ЕЕЕЕЕЕ

Добави коментар

Водещи новини