Официално: Франк-Валтер Щайнмайер е кандидат за германски президент

  • 16 ноември 2016 14:28

  • 2460
  • 1
Официално: Франк-Валтер Щайнмайер е кандидат за германски президент
© gettyimages (архив)

Франк-Валтер Щайнмайер е човек, на когото може да се има доверие, каза германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде РИА Новости.

Днес ръководителят на правителството в Берлин официално представи външния министър като кандидат за президент. До издигането на първия дипломат за се стигна след като политическата формация на германския премиер (коалицията Християн демократическия съюз/ Християн социалния съюз), и нейният партньор в управлението - Германската социалдемократическа партия, чийто член е първият дипломат, постигнаха споразумение за обща кандидатура.

"Искам да кажа, че за мен е чест да бъда издигнат за кандидат за най-високия пост в тези безпокойни времена", каза от своя страна министърът.

Сегашният държавен глава Йоахим Гаук заяви през лятото, че няма да се кандидатира за втори мандат. Като причина той посочи напредналата си възраст и здравословни проблеми.

Германският президент се избира на общо събрание на двете камари на парламента. Очаква се депутат да одобрят Щайнмайер, а церемонията е насрочена за 12 февруари.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2460 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
следва подмяна

2016.11.16 | 16:07

1
от страна статуквото,както стана и у нас за да обере недоволството.Всичко скоро ще бъде, както преди.

Добави коментар

Водещи новини