Започна делото за убийството на британската депутатка Джо Кокс

  • 14 ноември 2016 21:41

  • 7876
  • 1
Започна делото за убийството на британската депутатка Джо Кокс
© Getty Images/Guliver

В Лондон днес започна съдебен процес срещу убиеца на британската депутатка с проевропейски позиции Джо Кокс, предаде Франс прес.

Обвиняем за убийството на 41-годишната Кокс посред бял ден на улицата в нейния избирателен район Бристол, близо до Лийдс (Северна Англия) е 53-годишният градинар Томас Меър. Депутатката беше убита на 16 юни, седмица преди референдума за британското членство в ЕС. Случилото се потресе страната. Меър заяви, че е "невинен".

Прокурор Ричард Уитам припомни пред съда, че Кокс - майка на две малки деца, отстоявала европейската кауза в кампанията за референдума, както и каузата на бежанците - е била брутално убита от жител на избирателния си район с огнестрелно оръжие и нож. Кокс почина, след като бе простреляна с три куршума и намушкана многократно с нож. Прокурорът напомни също, че по време на убийството няколко очевидци са чули Меър да вика "Великобритания на първо място" и че 77-годишен мъж се е опитал да предпази Кокс с тялото си, но бил ранен със същия нож, с който била атакувана депутатката.

Уитам заяви, че деянието на Меър е планирано и обмислено убийство по политически или идеологически мотиви. При претърсването на дома на обвиняемия е установено, че той се е интересувал доста от политика и идеология. Меър е имал достъп до крайнодясна публикация и до нацистки документи, търсил е в интернет информация за ку-клукс-клан и за правозащитници, убити от свои привърженици, влизал е в акаунта на Кокс в Туитър и страницата за нея в Уикипедия, каза прокурорът.

В съдебната зала днес присъстваха родителите и сестрата на Джо Кокс.

Очаква се делото да продължи две до три седмици, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кт

2017.01.12 | 15:45

1
Жаждата за пари ги вкарва в гроба такива хора . Те са безскруполни и на практика са едни мъртви души

Добави коментар

Водещи новини