Меркел: Щайнмайер би бил прекрасен президент на Германия

  • 14 ноември 2016 18:39

  • 5165
  • 3
Меркел: Щайнмайер би бил прекрасен президент на Германия
© Getty Images/Guliver

Канцлерът на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви днес, че външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е изключително подходящ за президент на страната. Канцлерът каза това, след като консерваторите от нейния Християндемократически съюз (ХДС) се съгласиха да подкрепят кандидатурата на министъра социалдемократ за поста, предаде Ройтерс.

"Във време на сътресения и нестабилност в цял свят отправянето на сигнал за стабилност, какъвто представлява подкрепата на консерваторите за кандидатура на Щайнмайер, според мен е правилно и важно", отбеляза Меркел.

Канцлерът определи решението на партиите от управляващата коалиция като разумно, посочва ДПА.

Меркел подчерта, че Щайнмайер се ползва с подкрепа както в Германия, така и в чужбина. "Сътрудничим с него много тясно, особено за уреждане на украинската криза, и добре се опознахме", каза тя, цитирана от ТАСС.

"Щайнмайер ще е чудесен президент. Той олицетворява отговорността, надеждността и единството", заяви председателят на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен отбелязва, че надеждността и стабилността, които въплъщава Щайнмайер, са по-необходими от всякога в сегашния период на политически сътресения.

Лагерът на Меркел се надяваше да издигне свой кандидат за поста, който се овакантява през март догодина, когато настоящият държавен глава Йоахим Гаук се пенсионира, но после предпочете да подкрепи политическия съперник Щайнмайер, за да избегне продължителна конфронтация с партията му - партньор на ХДС в управляващата коалиция.

Кандидатурата на Щайнмайер е предложена от председателя на социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който е вицеканцлер и министър на икономиката. Очаква се кандидатът за президент да бъде одобрен на 12 февруари от специално конституционно събрание.
Макар в Германия президентът да има до голяма степен церемониални функции, той представлява страната на международната арена и борбата за поста между съперническите партии е много оспорвана.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5165 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.12.06 | 15:51

3
Тая пак дава акъл...

2016.12.06 | 15:51

2
а ти Бабо прекрасен затворник
al bagdadi

2016.11.15 | 05:42

1
i tuk duha vatara na promanata

Добави коментар

Водещи новини