Кандидат за австрийски президент се надява да победи крайната десница чрез посланията на Тръмп

  • 14 ноември 2016 13:28

  • 1155
  • 0
Кандидат за австрийски президент се надява да победи крайната десница чрез посланията на Тръмп
© gettyimages (архив)

Независимият кандидат в оспорвания балотаж на президентските избори в Австрия смята да използва подкрепата на крайната десница за Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския като оръжие срещу нея и да направи така, че изходът от изборите в САЩ да не помогне на неговия съперник, както предполагат мнозина, предаде Ройтерс.

Бившият лидер на Зелените Александър ван дер Белен спечели на косъм балотажа през май срещу кандидата на антиимигрантската Партия на свободата Норберт Хофер, но през юли резултатът бе анулиран. Затова балотажът трябва да бъде повторен на 4 декември. Събитията след анулирания балотаж, включително британският вот за излизане от Европейскщия съюз, изглежда не са повлияли много надпреварата за до голяма степен представителен президентски пост в Австрия. Проучванията дават лека преднина за Хофер, но в рамките на статистическата грешка.

Но победата на Тръмп, добавена към Брекзита, подсили шансовете на дясната популистка вълна, заливаща Запада. Проучване в Австрия, направено във вторник от агенция "Маркет", констатира, че 58 процента от запитаните смятат, че победата на Тръмп ще засили и шансовете за победа на Хофер. Само 14 на сто са казали, че това ще подобри шансовете на Ван дер Белен.

"Смятам за грешка стратегията да се променя "на пожар" в резултат на една краткосрочна конюнктура", каза сладкодумният 72-годишен бивш професор по икономика Ван дер Белен в интервю за Ройтерс в петък. "Може да се усъвършенства и променя тактиката, но не и основната линия", добави той. Запитан какви тактически изменения има предвид, той отговори: "Да се посочи малко по-ясно какво означава да подкрепиш така горещо Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Означава ли това, че подкрепяш онова, което той обеща по време на кампанията? Означава ли, че си против здравното осигуряване в Австрия? Означава ли, че искаш да строиш стени по границите независимо от цената?"

Партията на свободата, която подобно на Тръмп се възползва от страховете на масите от безработицата и имиграцията, както и от негодуванието от политическата върхушка, поздрави Тръмп за победата. Тя обаче го подкрепи с по-слаб ентусиазъм, отколкото някои от нейните европейски съюзници, като например крайнодесния Национален фронт във Франция.

Ван дер Белен се опитва да се възползва от "обратния завой" на Хофер по въпроса за британското гласуване за "развод" с Евросъюза. Хофер отначало каза, че и Австрия трябва до една година да проведе референдум за излизане от ЕС, но сега заявява, че не желае такъв референдум.

"Хофер постоянно променя стратегията си" и вероятно ще разпусне парламента, за да има предсрочни избори, които според проучванията ще спечели неговата партия, каза Белен. Според него една победа на Хофер ще позволи на Партията на свободата да застане начело на правителството. Белен обаче се въздържа да каже дали би използвал президентското си влияние при създаването на коалиции, за да блокира напълно крайнодясната партия на съперника си. "Аз при всички случаи бих желал страната да бъде оглавена от едно проевропейско правителство след изборите. Дали мога да постигна това, е друг въпрос, но целта ми е такава", каза той.

"Не е ясно какъв ефект може да има победата на Тръмп в Австрия - страна с по-малка пропаст в доходите и много по-социална от Великобритания и САЩ, посочи Белен. "Ние току-що, при избора на Тръмп, се убедихме колко струват предизборните анкети - каза той, визирайки изненадващата му изборна победа. - Това не променя аргумента ми. Бих казал по-скоро, че просто не можем да знаем какъв ще бъде този ефект."

Бившият икономист, който е и страстен пушач, добави, че донякъде разбира общественото недоволство, което подхранва подкрепата за неговия 45-годишен опонент, но явно не желаеше да обещае нещо повече от това, че нещата ще се подобрят. "Не казвам, че съм супермен. Това противоречи на природата ми. Имам твърде дълга академична кариера, за да се изхвърлям така в изказванията си. Но смея да кажа, че за икономиката на Австрия би било по-добре, ако бъда избран аз вместо Хофер", подчерта Белен

Последвайте канала на

БТА
1155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини