Китай създаде холдинг за инвестиции в Централна и Източна Европа

  • 07 ноември 2016 14:31

  • 1878
  • 1
Китай създаде холдинг за инвестиции в Централна и Източна Европа
© gettyimages (архив)

Китай създаде холдинговата компания Sino-CEEF, която има за цел да стане нова платформа за икономическо сътрудничество между азиатската държава и страните от Централна и Източна Европа, предаде Интерфакс.

Учредител и основен инвеститор от китайска страна е най-голямата кредитна институция в най-многобройната държава Индустриалната и промишлена банка на Китай (Industrial & Commercial Bank of China, ICBC). Според ръководителя на холдинга Цзян Цзянцин новата компания ще се съсредоточи върху сътрудничеството в областта на инвестициите в такива сфери като инфраструктурата, високите технологии и производството на стоки за масова употреба.

"Няколко страни, компании и финансови организации от Централна и Източна Европа вече изразиха желание да вложат средства в инвестиционния  фонда" каза още Цзян. Той допълни, че общият обем на фонда се очаква да бъде 10 млрд. щатски долара.

"Ние трябва да разширяваме взаимното сътрудничество, защото имаме общи интереси", отбеляза китайският премиер Ли Къцян по време на форума "16+1", който се проведе на 4 и 5 ноември в Рига.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1878 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.20 | 11:16

1
По- добре Китай да строи магистралите у нас отколкото кратуната. Ще бъдат пъти по-качествени и в пъти по-евтини.

Добави коментар

Водещи новини