Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Швеция (снимки)

  • 31 октомври 2016 15:13

  • 1568
  • 1
Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Швеция (снимки)
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск пристигна днес на посещение в Швеция. Самолетът му кацна на летището в южния град Малмьо.

Повод за посещението на папата в Швеция е предстоящото чествуване на 500 години от Реформацията.Заедно с Франциск в Малмьо пристигнаха 80 журналисти от цял свят, а общо акредитираните представители на медиите, отразяващи събитието, са 500.



Папата бе посрещнат официално от шведския министър-председател Стефан Льовен, а по-късно предстои неформална среща с кралската двойка.Точно в 14 ч. (15 ч. българско време) ще започне църковната служба в катедралата в близкия до Малмьо град Лунд, където католици и лютерани ще честват за първи път заедно 500-годишнината от Реформацията.

След литургията чествуването ще продължи на стадион "Малмьо арена", като се очаква да присъстват над 10 000 души.Мерките за сигурност около посещението погълнаха огромни ресурси, а шведската полиция работи в сътрудничество както с местните служби за сигурност, така и с личната охрана на папата.



Визитата бележи помирението и началото на ново сътрудничество между Католическата и Лутеранската църква.Посещението съвпада и с 50-ата годишнина от официалното начало на икуменическия диалог между католици и лютерани, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че това е втората визита на папа в лутеранска Швеция. Първата бе на Йоан Павел Втори през 1989 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Християн

2016.10.31 | 20:08

1
В Библията има пророчества за тези събития, които не вещаят нищо добро за свободата на съвестта на отделния човек. След тия помирения между различните християнски църкви, следва узаконяването на неделята като задължителна за спазване от всички хора на Земята, в противоречие с четвъртата Божия заповед.

Добави коментар

Водещи новини