Заради наплива на нелегални мигранти, проверките по шенгенските граници продължават

  • 26 октомври 2016 07:26

  • 3238
  • 0
Заради наплива на нелегални мигранти, проверките по шенгенските граници продължават
© Getty Images

Поверките по вътрешните шенгенски граници на Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия ще продължат още три месеца, реши Европейската комисия, предаде БНР.

Институцията призна, че все още не са изпълнени всички условия по плана й за завръщане към нормалното състояние на свободното движение в рамките на Шенген. Балканският миграционен маршрут от Гърция през Македония и Сърбия беше затворен, но 5-те европейски държави поискаха да продължат да контролират вътрешните граници, и след крайния срок през ноември.

В Страсбург, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос обясни, че през идните 3 месеца трябва да се подсили охраната на външните граници на съюза.

"Досега вътрешните проверки бяха необходими и пропорционални. Въпросните пет шенгенски държави представиха данни, че броят на влизанията и на подадените молби за убежище намалява. Но извънредните обстоятелства и рискът остават – около 60 хиляди нелегални мигранти остават на територията на Гърция", каза той.

И добави, че бежанците потенциално могат да се придвижат към други членки на ЕС, ако вътрешните гранични проверки бъдат премахнати.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини