ЕС: Турция да се успокои и ще вдигнем визите

  • 10 октомври 2016 10:39

  • 7202
  • 0
ЕС: Турция да се успокои и ще вдигнем визите
© gettyimages (архив)

За да получат турските граждани право на безвизовото пътуване в Европейския съюз, първо вътрешнополитическа обстановка в страната трябва да се успокои, каза съветникът на върховния представител по външната политика на 28-те Федерика Могерини – Натали Точи пред анкарския в. Хюриет.

Дипломатката посочи още, че решението на Брюксел за либерализирацията на режима няма да бъде прието до края на този месец и най-вероятно турските граждани да получат право на свободно пътуване и 90-дневен престой в страните от блока най-рано в началото на следващата година. "Не мисля, че решението може да бъде взето до края на 2016 г.", предположи тя пред изданието. Според нея в Турция е необходимо сваляне на напрежението, възникнало след опита за военен преврат срещу Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва от 15 юли 2016 г.

Точи на въпрос дали Кипър ще вдигне ембаргото върху членството на Турция в блока, тя отговори, че първо трябва да се види как ще се развият събитията в страната-кандидатка до края на 2016 г. Кипър, който е член на ЕС от 2004 г., блокира опитите на Турция да влезе в блока. Причината е окупацията на северната част от средиземноморския остров от 1974 г., където е разположена признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Турция подаде заявка за членство в ЕС през 60-те години на ХХ век, но преговорите бяха прекъсвани от Анкара.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
7202 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини