Няма противоречие между силна европейска отбрана и силна НАТО, каза шефът на Алианса

  • 27 септември 2016 14:13

  • 942
  • 1
Няма противоречие между силна европейска отбрана и силна НАТО, каза шефът на Алианса
© gettyimages (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Европейският съюз може да подсили отбранителните си способности без това да е в ущърб на Алианса, след изразени резерви от британското правителство, предаде АФП.

"Няма противоречие между силна европейска отбрана и силна НАТО", заяви Столтенберг в рамките на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Братислава. Днес 28-те министри на отбраната на ЕС обсъждат в словашката столица различни варианти за по-добро европейско сътрудничество в сигурността и отбраната.

Въпреки че този проект не е на масата, както припомни шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, британският министър на отбраната Майкъл Фалън повтори противопоставянето на Лондон "на всякаква идея за европейска армия". "НАТО трябва да остане крайъгълният камък на нашата отбрана и на обраната на Европа, а такава идея би означавала подкопаване на НАТО", заяви Фалън преди срещата.

Столтенберг приветства започващия дебат по въпроса как да се подсили отбраната на ЕС и подобно на Могерини заяви, че това се явява допълнение към дейността на НАТО. Диалогът между НАТО и ЕС трябва да е "прозрачен и открит, за да се уверим, че действително укрепваме Европа, европейската отбрана, но и трансатлантическото сътрудничество", каза шефът на НАТО.

Последвайте канала на

БТА
942 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.28 | 12:18

1
не по шията ,а по врата ,бе брато !оп обърках се малко ,ама не фатално ,нато е американски

Добави коментар

Водещи новини