Ренци: Съсредоточаването върху строгите икономии се превърна в ключова грешка на ЕС

  • 25 септември 2016 20:57

  • 5238
  • 0
Ренци: Съсредоточаването върху строгите икономии се превърна в ключова грешка на ЕС
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз трябва да се откаже от строгите икономии и да приеме нова концепция и стратегия за развитие, заяви в публикувано днес интервю за в. "Вашингтон пост" италианският министър-председател Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, предаде ТАСС. Според Ренци ЕС "има нужда от стратегия за следващата година и следващото десетилетие".

"Сега имаме Европа на строгите икономии. Нужна ни е Европа на надеждата", каза италианският премиер, който по-рано тази седмица взе участие в общополитическите дискусии на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

На въпрос дали Италия подкрепя изпълнението на американската програма за стимулиране на растежа на икономиката чрез наливане на значителни парични средства в нея от държавния бюджет, които после, в случай че тези усилия са успешни, се връщат в хазната от частния сектор, той отговори: "Не само в собствената ми страна, а и на моя континент, тъй като ЕС избра различна стратегия, съсредоточавайки се върху мерки за строги икономии, което беше ключова грешка на Европа."

Ренци каза, че за него американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият е "пример" по "много причини", включително защото е "постигнал конкретни резултати по отношение на създаването на нови работни места".

Премиерът по същество призна, че се отказва от обещанието си да подаде оставка в случай на провал на насрочения за ноември референдум в Италия за конституционна реформа, което се превърна в основна точка от политическата му програма.

По негово мнение отрицателните последици от излизане на Великобритания от ЕС ще бъдат по-осезаеми за Лондон, отколкото за Брюксел. Според него от Германия зависи дали Италия би заменила Великобритания в "ядрото" на ЕС, т.е. Рим да се превърне в един от главните участници в блока наред с Берлин и Париж, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини