С 1 млн. евро ЕС ще подпомогне Сърбия за справяне с мигрантския поток

  • 21 септември 2016 17:03

  • 1125
  • 0
С 1 млн. евро ЕС ще подпомогне Сърбия за справяне с мигрантския поток
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз ще подпомогне сръбските гранични власти с техника и обучение на кадри за общо 1 млн. евро, съобщи „Танюг”.

Делегацията на ЕС в Белград обяви, че е подписан договор с Международната организация по миграция, като той предвижда закупуването на оборудване за 350 000 евро и повишаване на подготовката на сръбските компетентни органи. Освен това, в западната ни съседка ще работят 50 гранични полицаи от страни членки на ЕС.

Техниката ще включва комуникационни системи, термовизионни камери и апаратура за проверка на документи.

Така нареченият балкански маршрут за мигранти, които искат да стигнат в Западна Европа, беше официално затворен през март, но всекидневно стотици хора продължават да се опитват да преминат границата на Сърбия.

В момента в страната има 6000 мигранти, които живеят в лагери при съмнителни санитарни условия, а Белград засилва граничния контрол и включва в патрулите и войници.

Унгарските затворници работят денонощно, за да изпълнят поръчките за производство на телената ограда, която властите в Будапеща искат да поставят допълнително по границата със Сърбия, предаде АП, цитирани от БТВ.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини