Успешно трансплантираха глава на куче (видео)

  • 21 септември 2016 08:46

  • 19225
  • 2
Успешно трансплантираха глава на куче (видео)
©

Италианският неврохирург Серджо Канаверо, който има амбицията да направи трансплантация на глава на човек, обяви, че експериментите му с животни са много успешни и операцията може да бъде направена още догодина, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Канаверо подкрепя твърденията си с три публикации в специализирано списание поневрохирургия, но според критиците му в тях липсват подробности и убедителни данни.

Южнокорейският екип, който участва в експериментите, твърди, че те са доказателство на принципа за инжектиране на химически разтвор в гръбначния мозък, с който може да бъдат стимулирани прекъснати неврони да се съединят отново.

Най-интересният от описаните случаи е за куче, парализирано напълно след травма на врата, което с този метод започва да движи предните си лапи само след два дена, а след три седмици прохожда.

Учените са експериментирали също с мишки и плъхове.

Коментирайки публикациите пред сп. "Ню сайънтист", специалистът по медицинска етика Артър Каплан от Нюйоркския университет каза, че до операция за възстановяване на гръбначния мозък на човек ще минат поне три-четири години, а до трансплантиране на глава - седем или осем. Освен проблемите с възстановяването на гръбначния мозък съществува и сериозен риск от отхвърляне на присадената глава.

Доброволец за операцията е руснакът Валерий Спиридонов, който страда от рядко генетично заболяване, предизвикващо атрофия на мускулите.

Последвайте канала на

Novini.bg
19225 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.21 | 20:06

2
Това са пълни глупости. Дори да се трансплантира, няма да е както предишното. Това са нерви, а единствено нервната клетка не може да се възстанови.
e to4no ot takiva raboti 6te izbuhne 3 ta voyna

2016.09.21 | 18:44

1
e to4no ot takiva raboti 6te izbuhne 3 ta voyna

Добави коментар

Водещи новини