ЕС прие законодателна база за въвеждане на санкции срещу терористи

  • 20 септември 2016 14:39

  • 1066
  • 0
ЕС прие законодателна база за въвеждане на санкции срещу терористи
© Getty Images/Guliver

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие законодателна база за въвеждане на индивидуални санкции срещу чуждестранни наемници на терористичните организации „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, съобщава ТАСС, позовавайки се на говорител на Съвета на ЕС. На санкции също ще подлежат местни граждани на европейските държави, ако те работят за някоя от екстремистките групировки.

Санкциите ще се състоят в замразяване на финансовите средства и забрана за придвижване на територията на ЕС, информира "Фокус".

„Сега ЕС ще получи възможност да налага забрана за влизане на територията на ЕС, както и за излизане, на произволни лица, включително граждани на ЕС, които имат намерение да подкрепят ИД или „Ал Кайда“ или да отидат на обучение в техните редици. ЕС също ще получи правото самостоятелно да замразява финансите на лица и организации, свързани с тези терористични структури“, обяснява говорителят.

Ако в антитерористичния списък фигурира гражданин на някоя от страните в Евросъюза, то „на него ще му бъде забранен достъпа до територията на всички останали страни в ЕС“. На практика обаче последното ще е трудно изпълнимо, тъй като между държавите в Шенгенската зона няма пограничен контрол. Така контрол над придвижването вътре в Европейския съюз може да се осъществява само при четири конкретни случая: при опит за пресичане на граница, която се явява външна за Шенгенската зона, при проверка на документите при пътуване със самолет, при случайна проверка на документите на улицата или при пресичане на вътрешна граница, където обаче има въведен временен паспортен контрол.

Последвайте канала на

Калина Христова
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини