Швейцарците са съгласни да се засилят правомощията на тайните им служби

  • 14 септември 2016 19:42

  • 1404
  • 0
Швейцарците са съгласни да се засилят правомощията на тайните им служби
©

Швейцарците се очаква да дадат съгласието си на 25 септември да се засилят правомощията на тайните служби, като им бъде позволено да проникват в компютри, да следят пощенски пратки и да подслушват телефони, показва социологическо проучване, публикувано днес от медийната група Тамедия.

Близо 10 дни преди този вот, 58 процента от запитаните одобряват закона, а 39 процента смятат да гласуват "против". Само 3 процента от респондентите не са решили как ще гласуват.

Ако швейцарците го приемат на референдума на 25 септември, новият закон ще позволи на разузнавателните служби, при наличие на сериозна и конкретна заплаха, да подслушват, да записват и да анализират частни комуникации. Върху тези мерки ще се упражнява съдебен и политически контрол.

Законът бе приет от парламента през 2015 г., но социалистическата партия, зелените и организации като Пиратската партия свикаха референдум по въпроса. Те смятат, че новите мерки за следене ще позволят на държавата твърде недискретно да се намесва в личния живот на гражданите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини