Швеция потвърди: Не се стремим към членство в НАТО

  • 09 септември 2016 13:52

  • 1215
  • 6
Швеция потвърди: Не се стремим към членство в НАТО
© gettyimages (архив)

Правителството на Швеция отново потвърди днес позицията си, че страната не трябва да се стреми към членство в НАТО, предаде Ройтерс.

"Комбинацията от военна необвързаност, подсилен потенциал на националната отбрана и задълбочаване на сътрудничеството са нашият път да посрещнем предизвикателствата пред нас, без да допринасяме за повишеното напрежение в нашия регион", заявяват министрите на външните работи и на отбраната на Швеция Маргот Валстрьом и Петер Хултквист в съвместна статия, публикувана днес във всекидневника "Дагенс нюхетер".

Опозиционни партии в Швеция отправиха призиви за встъпване в НАТО предвид напрежението с Русия в района на Балтийско море. Като част от споразумението между левоцентристкото правителство и три опозиционни партии относно отбранителната политика, управляващите са поръчали изработването на доклад, който оценява състоянието на отбраната и сигурността на скандинавската страна. Въпреки че докладът ще бъде огласен по-късно днес, правителството в лицето на двамата министри декларира предварително, че не предстои промяна в традиционния неутралитет на Швеция.

"Дагенс нюхетер" цитира откъси от доклада, в които се казва, че евентуалното членство в Алианса би довело до по-предвидими съвместни действия в кризата в Балтийско море и вероятно до увеличаване на възможностите на Запада да избегне конфликт, предаде Ройтерс.

ТАСС твърди, че според публикувани в медии извадки от доклада, членството на Швеция в НАТО може да доведе до нарастване на въоръженията в Балтийско море, но няма да реши отбранителните проблеми на страната.

Последвайте канала на

БТА
1215 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.08.07 | 22:59

6
Правителствата се сменят!!!Швеция ще влезе в НАТО!!!И основната заслуга за това е агресивното поведение на Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина!!!
Ники

2017.08.07 | 22:59

5
Истински трол.....Идиот.
88К

2017.08.07 | 13:20

2
Как Швеция,Швейцария и др.държави не се натискат да влизат в съюзи нашите политици пак ни обвързаха със съюз,преди СССР сега ЕС ,толкова ли неможем да си се управляваме че все търсим нечие крило.Тези които не участват в съюзи и конфликти са едни от най хубавите държави,устроени,подредени,верно скъпо е при тях но пък всичко си имат цена.За това пък остават далеч от спорове,конфликти и съюзи,гледат си държавичките и си живеят рахат.Нашите все този да ни подслони,друг да ни подслони и така все сме зависими от чужди решения.

2017.08.07 | 13:21

4
88*, коя от изброените от теб държави граничи с Турция? Нито една ли? Е замисли се тогава, дали може да стане и с България! Не може, ако трябва да си опазиш държавата, трябва да целуваш нечии, но в сегашния случай, целуваме грешния чеп!

2017.08.07 | 13:21

3
Но не граничат с ислямистка държава! Изключително важен момент!

2017.08.07 | 13:19

1
БРАВО НА ВИКИНГИТЕ!!!

Добави коментар

Водещи новини