"Гардиън": След Брекзит оптимизмът трябва да стане стратегия

  • 02 септември 2016 09:50

  • 2925
  • 1
"Гардиън": След Брекзит оптимизмът трябва да стане стратегия
© Getty Images/Guliver

Трудно е да се осъществи, но във Великобритания след Брекзита е необходимо стратегията да бъде оптимизмът, извежда в заглавие лондонският "Гардиън".

По време на железопътния бум през 40-те години на 19 век е била раздухана психоза, че проектираните 600 железопътни линии ще нахлуят във всяко селце на земята.

От времената на "Франкенщайн" на Мери Шели, през Арнолд Тойнби, Х. Дж. Уелс и Олдъс Хъксли всеки напредък на човека е съпроводен с предсказания за катастрофа. През 60-те години на миналия век Пол Ерлих оповести, че "популационната бомба" (тоест прекомерното увеличаване на населението на Земята) ще доведе до масов глад в края на 70-те години. Той бе подкрепен от Бари Комънър и неговата теза за неизбежната "последна спирала" на екологичното самоубийство, припомня "Гардиън".

Изобщо политиката на страха е подразбиращ се метод на политиката. Световната криза се пришива към всякакви и всички проблеми. И Брекзитът е триумф на песимистичното течение. Това е темата, която Великобритания бе обречена да обсъжда, ако на имиграцията не бе наложен контрол и страната не се бе освободила от робията на Брюксел. Сега на остатъците от "Проекта Страх" бе показано, че са преувеличавали и че Брекзитът трябва да разсее собственото си униние. Той трябва да съзре хубавото в европейското сътрудничество и да изгради нови отношения на континентално доверие. Като имаме предвид близкото минало, това трудно ще се осъществи, но трябва да бъде направено. Оптимизмът трябва да стане стратегия, пише в заключение "Гардиън", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2925 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.02 | 13:45

1
Подкрепям англичаните и без ЕС са се справяли !Търговия -да , но без бюрократите от Брюксел ! Това е ЕС тирания !А ние сме последната дупка на кавала !

Добави коментар

Водещи новини