Най-малко 120 станаха жертвите на земетресението в Италия

  • 24 август 2016 21:54

  • 7142
  • 1
Най-малко 120 станаха жертвите на земетресението в Италия
© Getty Images/Guliver

Най-малко 120 станаха жертвите на земетресението в Централна Италия, съобщи намиращият се в района на бедствието италиански премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, цитиран от ТАСС. "Загинали са най-малко 120 души", каза той.

В предишното официално съобщение се говореше за 73 загинали. Засега няма данни за ранените и безследно изчезналите. Според местни медии без домове са останали няколкостотин хиляди души.

В района на бедствието работят над 700 спасители и медицински служители.

Кметът на град Аматриче в област Лацио Серджо Пацоли заяви, че само в неговата община, която е най-пострадалата от земетресението, има 75 загинали, а 100 души са в неизвестност.

За десетки жертви се съобщава и в градове в област Марке. В град Пескара дел Тронто има 30 загинали, а в съседния Аркуата дел Тронто - 24. Това значи, че по неофициални данни жертвите на земетресението са най-малко 129 души.

В Италия бе обявен национален траур заради многобройните жертви на земетресението в централната част на страната. Държавните знамена ще бъдат спуснати наполовина над всички официални учреждения днес и утре, заяви премиерът Ренци.

ООН е готова да окаже помощ на Италия и Мианма за справяне с последиците от земетресенията, които днес удариха тези две страни, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Стефан Дюжарик. Бан Ки-мун изрази съболезнования на народите и правителствата на двете страни.

В Мианма при труса загинаха четирима души и бяха разрушени около 70 будистки храма.

САЩ са предложили помощта си на Италия за справяне с последиците от земетресението в телефонен разговор на държавния секретар Джон Кери с италианския външен министър Паоло Джентилони, съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Кери е изразил съболезнованията си на Джентилони за жертвите и разрушенията, причинени от мощното земетресение с магнитуд 6,0, което бе последвано от вторичен трус с магнитуд 5,4, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7142 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.25 | 07:16

1
BOG DA GI PROSTI TEZI HORICA

Добави коментар

Водещи новини