Синовете на иракския посланик в Португалия пребили жестоко местно момче

  • 23 август 2016 18:17

  • 2695
  • 1
Синовете на иракския посланик в Португалия пребили жестоко местно момче
© Getty Images/Guliver

Ирак привика днес посланика си в Португалия след съобщения, че двамата му синове близнаци са пребили португалски тийнейджър в португалския град Понте де Сор, североизточно от Лисабон, миналата седмица. Това съобщи в Туитър говорител на външното министерство в Багдад, цитиран от ДПА, без да даде повече подробности.

Още в събота Ирак съобщи, че работи с португалското правителство по случая.

Според португалски медии 17-годишните близнаци на посланик Саад Мохамед Рида са пребили 15-годишното португалче късно вечерта на улица в градче, което се намира на 180 км от Лисабон. Оттогава момчето е в кома с няколко фрактури на лицето и е било прехвърлено спешно в столична болница с хеликоптер. Инцидентът предизвика болезнен отклик в Португалия. Единият от синовете на посланика учи в училище за летци в градчето.

Версията на иракското правителство, предадена от Асошиейтед прес, е по-различна. В съобщение на иракското външно министерство, публикувано на сайта му, се казва, че синовете на посланика са били "жестоко бити" от шест души в ресторант в града, при което единият е със счупен нос и ребро. Твърди се, че синовете на дипломата били обиждани, "защото са араби и мюсюлмани". Посланикът е подал оплакване в местната полиция.

В телевизионно изявление снощи португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва, цитиран от Асошиейтед прес, нарече пребиването на местното момче "изключително сериозен случай" и каза, че Португалия може да поиска снемане на дипломатическия имунитет на двамата синове на посланика, ако прокуратурата реши да повдигне обвинение срещу тях.

Днес португалският тв канал SIC излъчи кратки откъси от интервю с двете иракски момчета, в което те казаха, че са били въвлечени в сблъсък с група младежи в местен бар по-рано вечерта. Двамата добавиха още, че не са се възползвали от дипломатически имунитет и сътрудничат на полицейското разследване. В откъсите нямаше пряк въпрос дали двамата са нападнали португалското момче. В откъсите двамата братя нямат видими контузии.

Неназована жена от иракското посолство казала за АП по телефона, че няма да бъде давана информация по случая, тъй като въпросът се обсъжда между посолството и португалското външно министерство, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2695 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2016.08.24 | 12:07

1
Неназована жена! Битият бит, Е____ ___н. Да им натрошат кокалите на Маймуните.

Добави коментар

Водещи новини