Италиански град ще подслони блокирани имигранти на границата с Швейцария

  • 18 август 2016 10:23

  • 1462
  • 1
Италиански град ще подслони блокирани имигранти на границата с Швейцария
© gettyimages (архив)

Италия ще даде подслон на около 300 имигранти, блокирани близо до швейцарската граница, откакто Швейцария наложи стриктен контрол за бежанците, пристигащи с влак от италианския град Комо, предаде Ройтерс.

От средата на юли досега швейцарските власти са върнали две трети от имигрантите, опитали се да влязат в страната от Италия. Неправителствени и правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" поискаха обяснения от Швейцария по повод оплаквания на някои от тях , че тя не им дава никакъв шанс да разговарят с граничните служби и отказва да разглежда молбите им за убежище.

Регламентите на Европейския съюз изискват имигрантите, пристигнали в Италия, да търсят убежище там, тъй като тя е първата членка на съюза, до която са стигнали. Много от тях обаче искат да продължат към страни, където имат роднини или приятели. От средата на септември в Комо ще започне да функционира бежански лагер на мястото на паркинг, общинска собственост. Властите планират да монтират около 50 сглобяеми къщи, душове и тоалетни, както и малък здравен център за временно настаняване на около 300 имигранти, съобщи префектът Бруно Корда на пресконференция. На имигрантите ще бъде предложена също правна помощ.

Близо 100 хиляди имигранти, повечето от Африка, достигнаха до бреговете на Италия тази година и повече от 140 хиляди вече живеят във временни подслони. През 2014 и 2015 г. повече от 300 хиляди имигранти пристигнаха в Италия по море, като повечето от тях се отправиха към други европейски страни, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1462 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
значи да не я мислим Швейцария

2016.08.18 | 21:28

1
ето това е дэржава Швейцария, а жабарите както имного други, включая и нашата страна много скоро ще ядът дедовия и ще разберат каква змия си пуснаха дома, благодарение на усилията на фащ и покорните им слуги тук - меркел, оланд и други либерал-идиоти

Добави коментар

Водещи новини