Оланд и Меркел призоваха към деескалация на ситуацията около Крим

  • 16 август 2016 21:18

  • 2784
  • 5
Оланд и Меркел призоваха към деескалация на ситуацията около Крим
© Gettyimages (архив)

Положението около Крим и уреждането на ситуацията в Донбас бяха обсъдени в телефонен разговор между украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, канцлерката на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и президента на Франция Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ТАСС.

"Лидерите на Германия и Франция обещаха всячески да помогнат за деескалацията на ситуацията около Крим и изразиха готовност за съвместна работа за намиране на решение", се казва в изявлението. Събеседниците също така са потвърдили ангажимента си за съвместни усилия за уреждане на ситуацията в Донбас единствено с политически и дипломатически средства и са подчертали необходимостта да продължи взаимодействието в "нормандски формат" (Франция, Германия, Русия и Украйна).

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 е призовал замесените в Украйна страни да избягват всякаква ескалация, която би затруднила прилагането на Минските споразумения, се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от АФП. Телефонният разговор се състоя по молба на Порошенко, за да бъде обсъдена ситуацията в Украйна, отбелязва агенцията. Оланд е припомнил позицията на Франция "за незаконното анексиране на Крим (през 2014 г. от Русия), което не може да бъде признато". Френският президент изтъкнал, че мирното уреждане на ситуацията в източна Украйна може да се постигне чрез "възстановяването на сигурността, установяване на трайно примирие и организиране на избори съгласно украинските закони и при спазване на международните критерии".

Напрежението между Русия и Украйна заради Крим се изостри в петък, когато Москва обяви, че разполага на полуострова най-модерната противовъздушна и противоракетна система С-400. Това разполагане бе очаквано, тъй като бе обявено още миналия месец, но настъпва в момент на изключително обтегнати отношения между двете страни, отбелязва АФП.
 

Последвайте канала на

БТА
2784 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.08.19 | 09:28

5
Дрън , дрън , дрън ! Не им ли омръзна ? Яд ме е да ги гледам и слушам тия лъжливи евромаймуни !
Маймун

2016.08.19 | 09:28

4
Очилатия педал и старата развратница да го духат,бал съм ги в муцуната !!!
Mitaka

2016.08.19 | 09:28

3
само ги погледнете тези двамата........ами това е..!
ужас

2016.08.19 | 09:28

2
чифутски слуги.

2016.08.18 | 11:27

1
PREDIZVIKVACH GO I POSLE IZRAZYAVACH ''ZAGRIJENOST ''.CHABLON V RAZDORITE VI

Добави коментар

Водещи новини