"Гражданите" на Испания открехна вратата за подкрепа на Рахой като премиер

  • 10 август 2016 07:13

  • 1148
  • 0
"Гражданите" на Испания открехна вратата за подкрепа на Рахой като премиер
© Getty Images/Guliver

Испанската партия "Сиудаданос" /Гражданите/ заяви, че е отворена за варианта да подкрепи ново правителство на изпълняващия длъжността премиер Мариано Рахой, ако той се съгласи с комплекс от политически реформи, предаде Ройтерс.

Лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера, който досега единствено беше съобщил за вероятността партията му да се въздържи в парламента при гласуване на ново правителство на Рахой, каза, че има вариант неговата формация да подкрепи и.д. премиера.

На пресконференция вчера той посочи, че е отворен за по-нататъшни преговори с Рахой, но първо и.д. премиерът и председател на Народната партия (НП) трябва да се съгласи да сключи споразумение от шест точки.

"Ако НП приеме тези условия и посочи дата за гласуване на ново правителство, сме отворени за всичко", каза Ривера в отговор на въпрос дали при сключване на споразумението неговата партия ще подкрепи Рахой. "Испанците нямат повече време, те искат промяна, но искат и правителство", посочи той.

Ривера и Рахой трябва да се срещнат днес. И.д. премиерът прие мандата на краля да състави нов кабинет, но все още не е заявил дали и кога ще може да внесе състава му за гласуване в парламента.

Ривера заяви вчера, че ще поиска от Рахой да проведе реформа на изборното законодателство. Той ще поиска и парламентарно разследване на предполагаемото нелегално финансиране в НП. Партия "Сиудаданос" смята също, че премиерите не трябва да имат право да управляват повече от осем години, посочва ТАСС.

След два последователни избора през декември и юни 2015 г., завършили без категоричен победител, на НП не й достигат депутати за мнозинство в парламента и до момента среща трудности да получи подкрепа от другите партии.

Дори и с подкрепата на "Сиудаданос", която е четвъртата по сила партия, Рахой пак няма да успее да събере 176 гласа в 350-местната долна камара, за да състави стабилно правителство, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1148 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини