Подписваме Меморандум за предотвратяване на незаконния трафик на културни ценности с Италия

  • 06 декември 2011 13:37

  • 758
  • 0
Подписваме Меморандум за предотвратяване на незаконния трафик на културни ценности с Италия
© булфото

С културата си, както и с отличните си взаимоотношения, Италия и България заедно могат да запазят централната роля на Европа в един глобален свят. Около това становище се обединиха министърът на културата на България Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и министърът на културното наследство на Италия Лоренцо Орнаги на днешната си среща в Рим, предаде БТА.

Италия е готова активно да подкрепи няколко важни културни инициативи на България, заяви Лоренцо Орнаги. Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е първият министър на културата на друга страна, който се среща с новоназначения италиански министър на културното наследство. По време на срещата двамата министри договориха подписване на Меморандум за предотвратяване на незаконния трафик на културни ценности, както и нова програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката до 2015 г.

Лоренцо Орнаги поздрави Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко за успеха с поканата от Лувъра за подписване на петгодишно рамково споразумение за сътрудничество между световния музей и България и подчерта, че този документ може да служи за пример в културните взаимоотношения между Рим и София. Италианският министър изрази готовността на своята страна да подкрепи активно България за участие във венецианското Биенале за архитектура и обеща конкретно съдействие за връщането на незаконно изнесени от България културни ценности.

Министрите се обединиха около становището веднага да започне подготовка на ново двустранно споразумение за филмови копродукции. "Връзките между България и Италия имат дълбоки корени и с подписването на нови двустранни документи откриваме големи възможности за представяне на културното наследство", заяви в края на разговора Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. От своя страна прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Соларов, който е в състава на българската делегация, благодари за съдействието от италианска страна в борбата срещу международния трафик на антики и за споделения италиански опит в тази сфера. България и Италия работят по съвместен проект за създаване на единна база данни за превенция на трафика на откраднати предмети на изкуството.

Последвайте канала на

БТА
758 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини