Изненадваща стагнация на френската икономика

  • 29 юли 2016 15:28

  • 1471
  • 1
Изненадваща стагнация на френската икономика
© Getty Images/Guliver

Икономиката на Франция спря изненадващо да нараства през второто тримесечие в резултат на доста слаби потребителски разходи, следвайки солидната икономическа експанзия в началото на годината, показват предварителни данни на официалната френска статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната остана през второто тримесечие без промяна (0,0%) спрямо първите три месеца на годината, когато нарасна с цели 0,7% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,6%) при прогноза за повишение с 0,2 на сто.

Това представлява рязко забавяне на френската икономика, след като през трите месеца до края на март тя нарасна с най-солидно темпо от близо три години насам.

Потреблението на френските домакинства през периода април - юни също остана на нивото от първото тримесечие (0,0%), когато то се повиши с цели 1,2% и беше в основната на експозивния икономически растеж в началото на годината. Домакинството на Европейското футболно първенство би трябвало да окаже подкрепа за потреблението в страната през по-голямата част от юни и началото на юли, но продължителният период на стачни действия по същото време против реформите в трудовия пазар доведоха до недостиг на горива и до транспортни проблеми из цял Франция, което би трябвало да се отрази негативно на потребителските разходи.

В същото време бруто образуването на основен капитал се сви с 0,4% през второто тримесечие в контраст с растежа от 1,3% през първите три месеца на годината.

Френският износ се сви с 0,3% за второ поредно тримесечие, докато вносът се понижи с 1,3% след растеж с 0,5% през трите месеца до края на март.

В същото време растежът на БВП на Франция на годишна база се ускори слабо през второто тримесечие до 1,4% от 1,3% през първите три месеца, но при прогноза за повишение с 1,6 на сто.

Данните за растежа на френската икономика през второто тримесечие са разочароващи с оглед на прогнозите, заяви френският финансов министър Мишел Сапен.

Той отбеляза, че стачките в петролните рафинерии са ограничили производството и икономическия растеж като цяло. Въпреки това Сапен посочи, че икономиката остава в "оздравяваща динамика" и запази правителствените прогнози за растеж на БВП с 1,5% през 2016-а година.

Рязкото забавяне на икономически растеж обаче може да има далеч по-силни политически последствия във Франция по-малко от година преди следващите президентски избори. Преди време настоящият президент и лидер на социалистите Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 обеща, че той няма да се кандидатира за втори мандат, ако икономическият растеж не се подобри достатъчно, за да доведе до съществено намаляване на безработицата.

Икономиката на Франция също така е изправена пред редица нови насрещни ветрове през настоящата година - решението на британците да напуснат ЕС и поредните терористични атаки в страната. От една страна Brexit се очаква да навреди на европейския, и в частност, на френския икономически растеж. От друга страна поредният кървав атентат, отнел живота на 84 човека в Ница, се очаква да навреди на туризма, точно в разгара на летния туристически сезон.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1471 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.29 | 22:54

1
Френското хюмне Оланд е говно и ПУТИН му го начука яко ! Като дойде Льо Пен и работите ще тръгнат ! САМО РУСИЯ !

Добави коментар

Водещи новини