Тереза Мей поиска нов модел за бъдещите връзки между Великобритания и ЕС

  • 28 юли 2016 18:33

  • 2537
  • 0
Тереза Мей поиска нов модел за бъдещите връзки между Великобритания и ЕС
© Getty Images/Guliver

Великобритания иска нов модел за бъдещите си връзки с ЕС, заяви британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, подчертавайки, че споразумението трябва да отговаря на притесненията на британските гласоподаватели за имиграцията, предаде Ройтерс.

След среща със словашкия премиер Роберт Фицо в столицата Братислава Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в подчерта, че е необходим непредубеден подход към споразумението, което може да бъде сключено по ключовите въпроси на търговията и свободното движение. "Трябва да се водим от това какво е в интерес на Великобритания и от това какво е приемливо за Европейския съюз, не от вече съществуващите модели", заяви тя на пресконференция. "Трябва да намерим решение, което отговаря на опасенията на британците относно свободното движение, като в същото време сключим възможно най-доброто споразумение за търговията на стоки и услуги", добави британският премиер.

В опитите си да открие начин да ограничи правото на мигрантите да живеят и работят във Великобритания, но да запази достъпа до единния пазар на стоки и услуги на ЕС, политиците дадоха за пример отношенията на други страни с блока. Великобритания може да се опита да се присъедини към Европейската икономическа зона или Европейската асоциация за свободна търговия, създавайки партньорство, подобно на това между ЕС и Норвегия, Швейцария и Исландия. Мей обаче ще трябва да убеди гласувалите за Брекзита да приемат мигранти и да внасят средства в бюджета на ЕС, както правят някои от тези страни. Още по-важно е, че страната няма да има достъп до пазара на услуги на ЕС, който е от голямо значение за големия британски финансов сектор, отбелязва Ройтерс.

"Винаги съм казвал, че ЕС изглежда се влюбва в себе си", заяви премиерът Фицо на съвместна пресконференция. "Искахме да сме най-добрите в света. Но изглежда, че много региони по света са далеч пред нас. Нека използваме Брекзита като повод да премислим това", добави той.

Шокът от взетото през юни решение на Великобритания да напусне ЕС доведе до призиви за реформи в блока с цел да се подобри връзката с гражданите след разочарованието, засилило се след години на икономическа слабост и приток на бежанци, отбелязва Ройтерс.
Мей повтори, че Великобритания няма да задейства официалния механизъм за напускане на ЕС преди края на годината. Словашкият премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви че блокът трябва да използва това време, за да премисли глобалната си роля. "Просто се налага да създадем нова визия за нашите граждани, в противен случай ще станем свидетели на по-нататъшно фрагментиране и дестабилизация на европейски политически системи", предупреди Фицо след среща с Мей в Братислава, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини