Берлускони посочи своя политически приемник

  • 27 юли 2016 07:27

  • 1226
  • 1
Берлускони посочи своя политически приемник
©

Бившият италиански премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 издигна за свой политически приемник бившия шеф на телекомуникационна и интернет фирма Стефано Паризи и му възложи да съживи разпокъсания италиански център-дясно, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

59-годишният Паризи изгуби с минимална разлика кметските избори в Милано миналия месец и впечатли както приятелите си, така и враговете си с позитивната си кампания, която за малко не свали от власт левоцентристите във финансовата столица на Италия, отбелязва агенцията. Паризи заяви миналата седмица, че иска да обедини разделените италиански консерватори и сега получи подкрепата на Берлускони, който му възложи да реорганизира партията "Форца Италия". Берлускони заяви, че иска Паризи "да изготви проект за съживяване и обновяване на позицията на умерените италианци в политическата сфера".

След месеци на относително спокойствие в често бурния свят на италианската политика напрежението отново се покачва с наближаването на референдум за конституционна реформа наесен. 41-годишният премиер левоцентрист Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва заяви, че ще подаде оставка, ако загуби този вот. Последните допитвания дават по-скоро ниски резултати за него и това поражда риска от предсрочни парламентарни избори, отбелязва Ройтерс. Допитванията показват, че ако консерваторите се обединят зад един лидер, те получават подкрепа колкото Демократическата партия на Ренци и популисткото Движение 5 звезди. "Ако Ренци изгуби референдума, ще ни трябва кандидат за премиер и искам това да сте вие", цитира в. "Република" думи на 79-годишния Берлускони към Паризи.

Паризи е бил общински съветник в Милано, както и икономически съветник на левоцентристки и десноцентристки премиери през 90-те години. Той ще трябва да изготви стратегия за работа с антиимигрантската "Северна лига", популисткия съюзник на Берлускони в управлението. Лигата е с подкрепа около 13-14 процента на национално ниво и още повече в Северна Италия, но поведението на лидера й Матео Салвини отблъсква умерените италианци. При управлението на Берлускони десноцентристите никога не са печелили национални избори без подкрепата на "Северната лига", а в неотдавнашни публични изказвания Салвини реагира хладно на идеята Паризи да е новият лидер на консервативния блок, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1226 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
beIN SPORTS

2016.07.27 | 13:22

1
Bufon

Добави коментар

Водещи новини