Зоопаркът в Единбург приюти две панди

  • 04 декември 2011 21:10

  • 3437
  • 0
Зоопаркът в Единбург приюти две панди
©

Две панди пристигнаха в Единбург след деветчасово пътуване със специален полет от Китай, предаде Би Би Си.

Новите обитатели на зоологическата градина в Единбург - Тян Тян и Янг Гуанг, са първите панди, които ще живеят във Великобритания за цели 17 години, информира БНР. Британският министър за Шотландия Майкъл Мур и китайският шарже д'афер бяха на летището, за да посрещнат животните.

Тян Тян, чието име означава "бонбон", е женска, а Янг Гуанг, с името "слънчева светлина", е мъжка панда. Те ще имат две седмици, за да се аклиматизират преди да бъдат показани на посетители в зоопарка. Новият дом на пандите в зоологическата градина е на стойност 250 хиляди паунда и включва две отделни пространства, приспособени за тях. Двете животни ще останат в зоологическата градина в Единбург поне 10 години.

Двете панди ще бъдат официално запознати една с друга през февруари или март, а от зоопарка се надяват те да имат малки на британска земя. Тян Тян вече е била майка на близнаци, а Янг Гуанг също е ставал баща.

Защитници на правата на животните разкритикуваха зоологическата градина в Единбург за това, че приема пандите и посочиха, че това е "основно търговска сделка". Според активистите подобен метод на отглеждане не е надежден начин за спасяването на голямата панда като животински вид.

Представители на местните шотландски власти обаче се надяват присъствието на пандите да увеличи туристическия поток и да помогне на шотландската икономика, посочва Би Би Си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини