Ирина Бокова с първо изпитание в Съвета за сигурност

  • 21 юли 2016 07:13

  • 2247
  • 0
Ирина Бокова с първо изпитание в Съвета за сигурност
© Булфото

Петнайсетте постоянни представители от Съвета за сигурност на ООН се събират при закрити врата за първото тайно гласуване за приемник на Бан Ки-мун начело на световната организация.  

Сред основните претенденти е генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Целта на процедурата е да бъде намален броя на кандидатите за поста, които в момента са 12.

Срещата ще се проведе при закрити врати и в условията на строга секретност. В залата ще бъдат допуснати единствено постоянните представители на всяка една от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност. Новият генерален директор влиза в длъжност от догодина.

Шестима мъже и шест жени са амбицирани да оглавят организацията от 1 януари догодина. Осем то тях са от Източна Европа, като българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и бившия словенски президент Данило Тюрк. Португалия обаче също е представена, в лицето на бившия върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, както и Аржентина и Коста Рика. Сред основните претенденти са новозеландката Хелън Кларк, жената с най-висока позиция в йерархията на ООН, и аржентинската външна министърка Сусана Малкора, бивш началник на кабинета на Бан Ки-мун.

Традицията за географска ротация на поста изисква той да се поеме от представител на Източна Европа, а се чуха и много гласове, че той трябва да се заеме от жена, което би се случило за първи път. Непостоянният член на Съвета за сигурност Украйна обаче не възнамерява да "поощрява само кандидати от Източна Европа", заяви пред АФП нейният постоянен представител в ООН Володимир Йелченко.

Списъкът на претендентите не е окончателен - в надпреварата може да се включат бившият премиер на Австралия Кевин Ръд и българският еврокомисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Всеки постоянен представител, придружен от един-единствен дипломат, за да се предотврати изтичането на информация, ще трябва да даде на всеки кандидат една от следните три оценки: "подкрепям", "не подкрепям" или "нямам мнение".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини