След атаката във влака германски политици предлагат мерки за интеграция на имигрантите

  • 20 юли 2016 09:06

  • 2595
  • 3
След атаката във влака германски политици предлагат мерки за интеграция на имигрантите
© gettyimages (архив)

След като 17-годишен бежанец от Афганистан нападна в понеделник с брадва и нож пътници в баварски влак и рани неколцина, парламентът на германската провинция създаде изследователска комисия по интеграцията.

Инициатор бе депутатът социалдемократ Ариф Ташделен, съобщава "Известия". С помощта на експерти баварските парламентаристи са подготвили проектодокумент, предвиждащ решения за редица въпроси, свързани с образованието, религията и културата, езика, равноправието, изкореняването на расизма, осигуряването на работа за имигрантите в Германия. Ташделен се надява по този начин да бъдат подпомогнати хората, пристигащи в страната, след време да се адаптират и да станат част от германското общество, посочва вестникът.

Председателката на баварския ландтаг Барбара Щам обаче подчерта: "Дори пред лицето на опасността не можем да се откажем от нашата свобода и нашите ценности". Не всички местни парламентаристи са съгласни с предлаганите мирни начини за решаване на конфликти. Депутатът християнсоциалист Ханс Райхарт заяви, че за осуетяване на подобни случаи няма да са достатъчни усилията за интеграция на имигрантите.

Райхарт настоява правоохранителните органи да получат по-големи права. "Днес имаме закон, според който полицията не може да проверява хора без разрешение. Той трябва да бъде сменен. Трябва да се разрешат проверки на хора, също и да се проверяват пощенските пратки, скайпът, социалните мрежи за връзки с терористи, особено в средите на младите бежанци и мигранти. Освен това е необходимо строго да се контролират всички пристигащи в страната. Хората трябва да разберат, че ги наблюдават твърде внимателно", казва баварският политик.

По данни на Европейската организация в подкрепа на бежанците в Германия са пристигнали от Афганистан огромен брой непълнолетни без придружител. Само миналата година над 10 000 такива деца и юноши - повечето афганистанци, са поискали бежански статут в Германия. Семействата ги изпращат с надеждата тези момчета по-бързо да получат документи, с които да подадат молба за събиране с роднините си, пише "Известия".

Електронните медии и социалните мрежи ще бъдат залети сега от поредната антиимигрантска истерия. И никой няма да си спомни, че в Афганистан, където храбро воюва за демокрацията германският Бундесвер, само миналата година и само по официални данни на ООН са загинали почти 4000 мирни жители, а децата са 31 на сто от общия брой на убитите, пише "Взгляд". Подобни факти "не оправдават ислямизма и тероризма. Просто не забравяйте, че едно следствие винаги има причина. И останете хора. Не "бели хора", а просто хора, моля", добавя изданието.

Последвайте канала на

БТА
2595 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.20 | 19:20

3
Милко, Е няма как да стане, прав си!
Нов вид черни немци

2016.07.20 | 19:19

1
Обърнете внимание,кой точно е човека който повдига темата в баварския парламент и какво предлага да се направи.Става въпрос за така наречените "нови германци" към,които спада и този депутат социалдемократ.Пак се опитват да пробутат,че видите ли ние европейците сме виновни,защото използваме езика на омразата и не сме достатъчно толерантни към тях.

2016.07.20 | 19:20

2
естествено, това е отколешен план, който се следва педантично от западните античовеци! След като те са виновни, ние трябва на часа да се махаме. Ние вина нямаме! Искаме си живота обратно!!!

Добави коментар

Водещи новини