Събитията в Турция бяха във фокуса на Съвета "Външни работи" на ЕС

Събитията в Република Турция в последните дни и борбата с тероризма бяха сред основните теми на редовното заседание на Съвет "Външни работи", което се проведе днес в Брюксел. Българската делегация бе ръководена от министър Даниел МитовДаниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,, съобщи МВнР.

Първите дипломати на ЕС осъдиха опита за преврат в Турция и потвърдиха пълната си подкрепа за легитимните институции в страната. Подчертаха важността на демократичния процес и спазването на човешките права и основните свободи, в това число правото на всеки на справедлив процес в пълно съответствие с Европейската конвенция за защита на човешките права основните свободи,включително протокол 13 за отмяна на смъртното наказание. Изключително важно е Турция да не попада в спиралата на насилието и политическата непредвидимост, заяви пред колегите си министър Даниел МитовДаниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,. Очакваме от турските власти да се ръководят от върховенството на закона и в никакъв случай не можем да приемем възстановяването на практики като смъртното наказание, категоричен бе той.

Събитията в Турция бяха обсъдени и в рамките на работната закуска на външните министри с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Първите дипломати обмениха мнения и относно ситуацията в Украйна, кризите в Сирия и Либия, миграцията, възможностите за постигане на напредък в Близкоизточния мирен процес, както и други актуални теми от международния дневен ред, по които бе констатирано широко сходство в позициите. Участниците в Съвета "Външни работи" остро осъдиха извършения на националния празник на Франция терористичен акт срещу мирни граждани в Ница. Заявена бе решимостта на ЕС за продължаване на усилията в борбата срещу тероризма и радикализацията. Общо бе мнението, че от ключово значение са обменът на информация между държавите членки, както и сътрудничеството със страните от Близкия изток и Северна Африка.

Обсъдена бе и представената в края на юни нова Глобална стратегия на ЕС, която има за цел да отговори на актуалните предизвикателства и да представи визията за ролята на Съюза на международната арена. Министрите приеха и нова стратегия за развитие на отношенията между ЕС и Китай, в която се подчертават възможностите за по-нататъшно развитие и задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и ангажирането на Китай като отговорен фактор на международната арена. Проведeна бе и дискусия за развитие на отношенията с Латинска Америка и Карибите в контекста на предстоящата през октомври министерска среща на ЕС и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите. Работното посещение на министър Митов в Брюксел продължава с участие в Междуправителствената конференция ЕС-Сърбия, на която ще бъдат официално отворени глави 23 и 24, и министерската среща на ЕС и Съвета за сътрудничество в Залива, в който участват Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет