Наказват Испания и Португалия заради дефицитите им

  • 12 юли 2016 15:43

  • 1694
  • 1
Наказват Испания и Португалия заради дефицитите им
© Getty Images/Guliver

Финансовите министри от Еврозоната са се съгласили официално са започнат процедура за налагане на санкции на Испания и Португалия заради нарушаване на правилата на ЕС за дефицита. Това съобщава я „Франс прес”. Двете държави правели твърде малко, за да намалят нарушаващите правилата дефицити.

Министрите смятат, че „Португалия и Испания не предприемат достатъчно ефективни действия в отговор на техните препоръки за мерките за коригиране на прекомерния им дефицит”, се посочва в становището на министрите от Еврозоната.

Решението ще задейства санкции в рамките на процедурата за прекомерен дефицит.

Двете държави разполагат с 10 дни, за да лобират пред Европейския съюз да не налага наказание. Европейската комисия ще разгледа техните аргументи и ще трябва да вземе решение относно санкциите в рамките на 20 дни.

Съгласно правилата на ЕС, комисията може да наложи глоби до 0,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Еврозоната, които нееднократно пренебрегват ограниченията за дефицитите. Предприетата от министрите стъпка е безпрецедентна в историята на валутния съюз.

„Правилата са си правила”, заяви френският финансов министър Мишел Сапен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.04 | 20:57

1
Е ,това е Еврогейския съюз !На работещите испанци и португалци ,наказание ...щото работят !На бежанците пари ,за да им ...клесат жените !Европедали !

Добави коментар

Водещи новини